Logga in
Logga ut

SmakUpplevelse Blekinge

Ohlssons Blommor
Vi är tre systrar som driver en handelsträdgård och blomsterhandel med sorgbinderi och blommor för a...
Till medlemmen
Bli en av oss

Ansök redan idag!

Till ansökan
jämshögs Gästis
I västra Blekinge ligger Jämshögs Gästis, här har det bedrivits gästgiveri ända sedan 1888. Hos oss ...
Till medlemmen

Recept

Här kommer vi fylla på med underbara recept från SmakUpplevelseBlekinges medlemmar. Håll till godo!

 

Vildsvinsköttbullar

8 december, 2012

 Recept från Jesper Karlsson, Kökschef på Eriksberg
 Grundrecept: 

1 kg finmalen vildsvinsfärs

2 st normalstora ägg

4 st normalstora och finhackade schalottenlökar

salt efter behag vitpeppar efter behag

någon tsk äppelcidervinäger (behövs inte om man gör smaksättningen )

Till smaksättningen: 

1 klick smör

1 st normalstor och grovhackad gul lök

1 st normalstor och hackad vitlöksklyfta

1 tsk torkad rosmarin

1 tsk torkad timjan

5 st torkade och mortlade enbär

2 st torkade och nersmulade lagerblad

1 msk tomatpuré

1 dl egengjord viltfond alt. 2 msk köpt kalv/viltfond plus 1 dl vatten

3 dl vitt vin

smör till stekning

Gör så här: Det finns två alternativ till att göra vildsvinsköttbullarna. Antingen gör man enligt det vanliga sättet (grundreceptet), eller så gör man varianten med smaksättningen som tar lite längre tid, men som bli lite mera arbetat och lyxigare i smaken.

Tillaga smaksättning: Värm en liten kastrull och klicka i smöret och vänta till smöret har tystnat. Lägg i den hackade löken och vitlöken tillsammans med alla kryddorna och låt fräsa en stund. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 30 sekunder. Häll i vinet och den egengjorda fonden alt. köpt kalv/viltfond och vatten och låt alltsammans reduceras (koka ner) till ca 1 dl återstår. Mixa allt så det blir en len purévätska. Låt svalna.

Tillaga vildsvinsfärsen: Ta fram en bunke och lägg i vildsvinsfärsen, äggen, finhackade schalottenlöken, salt, vitpeppar och den nerkylda smaksättningen. Blanda runt allt ordentligt så att det blir en homogen smet.

Gör ett stekprov och smaka av. Är inte smaken perfekt, krydda mera och gör ett nytt stekprov tills du blir nöjd.

Smaklig måltid! 

Jesper Karlsson, kökschef på Eriksberg Vilt & Natur: ” Tänk på att om du använder köpt kalv/viltfond så kan den vara salt i sig. Använd då mindre salt. Gör du egen fond behövs ofta lite mera salt. Det bästa är dock att smaka sig fram.” 

www.eriksberg.nu